Beberapa laluan utama di sekitar KL akan ditutup mulai 26-31 Ogos sempena perarakan Hari kebangsaan

0 0

[ad_1]

Selepas dua tahun kita tidak mengadakan perarakan sempena sambutan Hari Kebangsaan di Dataran Merdeka disebabkan pandemik Covid-19, namun untuk tahun ini, acara gemilang tersebut akan diraikan kembali sempena Hari Kebangsaan Ke-65 di lokasi yang sama.

Ketua Polis Kuala Lumpur, Dato’ Azmi Abu Kassim berkata, bagi menjayakan perarakan di Dataran Merdeka pada 31 Ogos ini, 18 jalan utama di sekitar pusat bandaraya akan ditutup dari jam 6 pagi hingga 12 tengahari pada 26 hingga 29 Ogos dan 31 Ogos 2022.

“Dua jalan akan ditutup sepenuhnya pada 26 Ogos ini bagi memberikan laluan raptai skeleton dilakukan, membabitkan Jalan Sultan Hishamuddin ke Dataran Merdeka dan Jalan Raja (Dataran Merdeka).

“Seterusnya, lebih banyak jalan akan ditutup pada 27 hingga 29 Ogos bagi menjayakan raptai penuh perarakan Hari Kebangsaan 2022. Namun tiada penutupan jalan dilaksanakan pada 30 Ogos. Walau bagaimana pun, penutupan jalan akan disambung pada 31 Ogos dan lebih banyak laluan utama di sekitar Dataran Merdeka yang akan terlibat,” katanya menerusi kenyataan media yang dikeluarkan.

Penutupan jalan yang terlibat ialah seperti berikut:

27 hingga 29 Ogos 2022

 • Jalan Raja (Dataran Merdeka).
 • Jalan Travers ke Dataran Merdeka dan semua kenderaan dari arah Jalan Bangsar akan dilencongkan ke Jalan Damansara menghala arah Parlimen.
 • Susur ke Jalan Travers dari Jalan Damansara (dari arah Lebuhraya Seremban, belakang Muzium Negara). Semua kenderan akan dilencongkan ke Jalan Parlimen.
 • Jalan Damansara iaitu susur Jalan Travers (ke arah Dataran Merdeka).
 • Susur Jalan Damansara (ke arah Parlimen) di mana kenderaan dari arah Parlimen akan dilencongkan ke arah Bangsar.
 • Jalan Lembah (Masjid Negara) dan Jalan Tugu (Klinik Tangling) menghala ke Bulatan Hishamuddin dan kenderaan dari Jalan Parlimen menghala ke Jalan Tangling akan dilencongkan ke Jalan Cenderawasih (Masjid Bukit Aman) dan menghala semula ke Jalan Parlimen.
 • Susur ke Bulatan Hishamuddin di Jalan Kinabalu dari arah Selayang menghala ke Cheras dan kenderaan akan dihalakan terus ke Jalan Loke Yew (arah Cheras).
 • Susur ke Jalan Sultan Hishamuddin (menghala ke Dataran Merdeka) di Jalan Kinabalu dari arah Cheras menghala ke Selayang dan semua kenderaan dihalakan ke arah Selayang.

31 Ogos 2022

 • Jalan Travers ke arah Dataran Merdeka dan semua kenderaan dari arah Bangsar akan dilencongkan ke arah Jalan Damansara menghala ke Parlimen.
 • Susur ke Jalan Travers di Jalan Damansara dari arah Lebuhraya Seremban (belakang Muzium Negara) dan semua kenderaan dari arah Lebuhraya Seremban dilencongkan terus ke arah Parlimen.
 • Susur Jalan Damansara (ke arah Parlimen) di mana kenderaan dari arah Parlimen akan dilencongkan ke arah Bangsar.
 • Jalan Lembah (Masjid Negara) dan Jalan Tugu (Klinik Tangling) menghala ke Bulatan Hishamuddin dan kenderaan dari Jalan Parlimen menghala ke Jalan Tangling akan dilencongkan ke Jalan Cenderawasih (Masjid Bukit Aman) dan menghala semula ke Jalan Parlimen.
 • Susur ke Bulatan Dato Onn menghala ke Financial institution Rakyat di Jalan kinabalu dari arah Cheras hala ke Selayang. Semua kenderaan akan dihalakan ke arah Selayang
 • Jalan Tuanku Abdul Rahman dan Jalan Dang Wangi (Sogo) sehingga ke Dataran Merdeka.
 • Persimpangan Jalan Sultan Ismail dan Jalan Raja Laut ke arah Dataran Merdeka. Kenderaan akan dilencongkan ke arah Jalan Dang Wangi.
 • Jalan Murshi Abdullah (Jakel) ke arah Jalan Dang Wangi, dan kenderaan dilencongkan ke Jalan Ampang (Air Terjun Bukit Nanas)
 • Jalan Dang Wangi (hadapan stesen minyak Petron) dan kenderaan dari arah Jalan Bunus 6 akan dilencongkan ke Jalan Ampang (Air Terjun Bukit Nanas).
 • Jalan Bonus 6 ke Jalan Tuanku Abdul Rahman (Semua Home).

“Warga kota yang ingin menyaksikan perarakan Hari Kebangsaan 2022 di Dataran Merdeka disaran menggunakan pengangkutan awam bagi memudahkan perjalanan anda dan datang seawal yang boleh bagi mengelakkan kesesakan.

“Bagi yang ingin membawa kenderaan sendiri, tempat letak kereta adalah terhad. Kenderaan persendirian boleh diletakkan di sekitar Masjid India dan kawasan parkir awam di Jalan Murshi Abdullah, hadapan IPD Dang Wangi, sekitar Jalan Sultan Salahuddin dan parkir bertingkat di hadapan Bukit Aman. Untuk kenderaan e-hailing pula, dinasihatkan menurunkan penumpang di sekitar kawasan Masjid India dan Jalan Parlimen,” kata Ketua Polis KL lagi.

Dalam masa yang sama, beliau turut menasihati orang ramai agar memastikan kenderaan tidak diparkir di kawasan larangan dan kawasan yang boleh mengganggu lalu lintas, selain mematuhi arahan polis trafik yang bertugas.

Sebelum ini, Fast KL telah mengumumkan perkhidmatan tren Transit Aliran Ringan (LRT), Transit Aliran Massa (MRT) dan Monorel bakal memulakan operasinya jam 4.30 pagi pada 31 Ogos ini, bagi memberikan peluang kepada warga kota menyaksikan perarakan di Dataran Merdeka.[ad_2]
Source link

SEOClerks
Leave A Reply

Your email address will not be published.