XAT 2019 Examination – Necessary Particulars and Regularly Requested Questions

0 1



XAT On-line Prep – Crash Course
https://www.handakafunda.com/xat-online-preparation/#pnp

XAT Choice Making Course

XAT Decision Making Course – Online Preparation with Videos

Necessary particulars in regards to the XAT 2019 Examination

Q1 When is the final date to use for the XAT 2019 examination?
Ans – 30th November 2018

Q2 When will the XAT 2019 examination be held?
Ans – sixth January 2019

Q3 How lengthy is the XAT 2019 examination?
Ans – Three hours

This fall What number of sections are there within the XAT 2019 examination?
Ans – 4.

1. Verbal and Logical Skill (VA & LR)
2. Choice Making (DM)
3. Quantitative Skill & Information Interpretation (QA & DI)
4. Basic Information (GK)

Q5 What number of questions can be there within the XAT 2019 examination?
Ans – 100 (together with 25 for GK)
Though the official numbers haven’t been declared but, it’s anticipated that XAT 2019 can have roughly 100 questions.
VA & LR can have 25 questions.
DM can have 22 questions.
Quant can have 28 questions.
GK can have 25 questions.

Q6 Will there be unfavorable marking for fallacious questions within the XAT 2019 examination?
Ans – Sure.
Based mostly on previous yr patterns, it’s anticipated to be 1/4th of the worth of the worth of the query.

Q7 Will there be unfavorable marking for unattempted questions within the XAT 2019 examination?
Ans – Sure.
Based mostly on previous yr patterns, it’s anticipated that 0.05 marks can be deducted for each query past 12 or 13 unattempted questions.

Q8 Will the marks of Basic Information part thought of for calculating the percentile for XAT 2019 examination?
Ans – No.
Efficiency in GK part won’t be thought of for giving out interview calls. It is going to be thought of by XLRI (and XLRI solely) for inside analysis when deciding on the candidates.

Q9 Will there be essay writing within the XAT 2019 examination?
Ans – No.
Essay writing was once part of the XAT examination until final yr. That’s now not the case this yr.

Q10 Is there a hard and fast time allotted per part within the XAT 2019 examination?
Ans – No.
You possibly can allocate as a lot time as you wish to any part in XAT 2019 examination.
You possibly can leap from one part to a different part in XAT 2019 examination.
You possibly can resolve the paper in any order that you really want in XAT 2019 examination.

Q11 Will there be an on-screen calculator within the XAT 2019 examination?
Ans – No.

Q12 Is XAT 2019 examination anticipated to be harder than CAT 2018?
Ans – Sure.
Historically, XAT has been on the harder aspect.
In CAT, you sometimes want round 40% marks for 95%ile
In XAT, you sometimes want round 33% marks for 95%ile

Q13 What are the adjustments in XAT 2019 examination vs XAT 2018 examination?
Ans –
a) There can be no essay writing in XAT 2019 examination. There was essay writing in XAT 2018 examination
b) XAT 2019 can have one a part of Three hours.
XAT 2018 examination had 2 elements –
• 1st half was Three hours (VA + DM + Quant)
• 2nd half was 0.5 hours (GK + Essay)

Q14 What are the cutoffs for high schools through XAT 2019 examination?
Ans – 95%ile is generally sufficient to get a name from XLRI – Enterprise Administration course. For different good B-schools / programs, 90%ile is sufficient. Clearly, the extra you rating the higher are your probabilities of changing these calls.
There are sectional cutoffs as properly for high B-schools, though they’re on the decrease aspect. Usually, they’re round 25-30% marks.

Q15 What’s the significance of Logical Reasoning and Information Interpretation within the XAT 2019 examination?
Ans – Very much less compared with CAT and different MBA entrance exams.
Usually, most MBA entrance exams have 33% of the paper devoted to LRDI. In XAT, it’s sometimes round 15% of the paper.

The primary part is known as ‘Verbal and Logical Skill’ however the questions which can be requested on this part are primarily associated to ‘Vital Reasoning’ kind of questions. There are not any pure LR / DI query on this part.

Within the ‘Choice Making’ part, there can be one set of the kind of the normal ‘Logical Reasoning’.

Within the ‘Quantitative Aptitude and Information Interpretation’ part, there can be 1 or 2 units associated to Information Interpretation and 1 set associated to ‘Logical Reasoning’

source

SEOClerks
Leave A Reply

Your email address will not be published.